الهه عدالت

او الهه‌ای نمادین به شکل انسان است. نمادی از دستگاه قضایی یک ملت برای برپایی عدالت در جامعه. برای رعایت اصول اخلاقی در دستگاه قضاوت، روی چشمانش پوششی قرار داده تا میان انسان‌ها بی‌طرف و عادلانه قضاوت کند.

مجسمه الهه عدالت یا lady justice 

او الهه‌ای نمادین به شکل انسان است. نمادی از دستگاه قضایی یک ملت برای برپایی عدالت در جامعه. برای اعمال اصول اخلاقی در دستگاه قضاوت، روی چشمانش پوششی قرار داده تا میان انسان‌ها بیطرف باشد.

و این بی طرفی یعنی در قضاوت باید بدون ترس یا طرفداری از فردی خاص با صرف‌نظر کردن از ثروت، قدرت، شهرت یا هویت فرد باشد؛ عدالت بی‌طرفانه و با انصاف باید باشد.

در دست راست بانوی عدالت شمشیری رو به پایین، به نماد مجازات وجود دارد. و در دست چپ بانوی عدالت ترازوی سنجشی دیده می‌شود که نماد سنجش دلایل و مدارک هستند. در هنگام قضاوت ترازو و چشم‌بند با هم نماد این هستند که دلایل و مدارک به خودی خود و به اندازه ارزش خود باید سنجیده شوند.

در اکثر شهرهای بزرگ جهان در کنار ساختمان دستگاه قضایی مرکزی، یک مجسمه بزرگ الهه عدالت قرار می‌دهند تا القا کننده آرمان‌های عدالت محور آن باشد. 

در دفاتر قضات و وکلای دادگستری نیز این مجسمه زیبا به عنوان نمادی از سلامت اخلاقی و تعهد به آرمان‌های عدالت محور، قرار داده می‌شود.

الهه عدالت در فرهنگ‌ها

فرهنگ ایرانی

رشن از ایزدان زرتشتی و ایزد عدالت است. بر اساس باورهای زرتشتی، او در روز آخرت و به عنوان سومین داور پس از مهر و سروش حضور خواهد داشت. در سر پل صراط که روی آن مردگان به داوری کشیده می‌شوند و کارهای خوب و بد و ثواب‌ها و گناهانشان سنجیده می‌شود، هیئت داوری را سه ایزد تشکیل می‌دهند: مهر، سروش و رشن. ترازوی عدالت را رشن در دست دارد. این ترازوی عدالت هرگز خطا نمی‌کند و به اندازهٔ سرمویی نه برای توانگران و نه برای درویش‌ترین مردمان منحرف نمی‌شود. این ایزد با صفت راست توصیف می‌شود. او همان الهه عدالت در فرهنگ باستان ایرانیان است.

الهه عدالت ایران باستان رشن

فرهنگ یونان باستان

الهه عدالت در یونان به نام دایکه (Dike) شناخته می‌شده است. دایکه نمادی از عدالت، محاکمه و تنبیه بود. او به عنوان دختر زئوس و تمیس (Themis)، الهه نظم و قانون، شناخته می‌شد. دایکه به صورت یک زن جوان با یک ترازو در دستانش نمایش داده می‌شد و به عنوان نماد عدالت و تعادل در زندگی اجتماعی محبوبیت داشت.

الهه عدالت در یونان باستان دایکه (Dike)

فرهنگ رومی

الهه عدالت در روم به نام آسترایا (Astraea) شناخته می‌شده است. او آخرین الهه‌ای بوده که بر روی زمین زندگی می‌کرده است و با وجود فساد و بی‌عدالتی در جهان، به آسمان برمی‌گردد. آسترایا به صورت یک زن جوان با یک ترازو در دستانش نمایش داده می‌شده است.

الهه عدالت

بانوی عدالت و نمادهای مشابه آن در فرهنگ‌ها و ادیان دیگر نیز وجود دارند. این نمادها معمولاً به عنوان نمادهایی از عدالت، تعادل، منطق و قوانین در جامعه شناخته می‌شوند.

کاربرد مجسمه الهه عدالت

مجسمه‌ها از غنی‌ترین المانهای زندگی روزمره ما هستند، چون به جای این که مطلب را حاضر و آماده به ما تحویل دهند، ما را به تفکر در مورد مفهوم دعوت می‌کنند.

مجسمه الهه عدالت با مفاهیم عمیقی که در دل خود دارد، همواره از محبوب‌ترین مجسمه‌ها برای استفاده در دستگاه قضایی کشورها و فرهنگ‌های مختلف بوده است. 

قضات و وکلای تمام نقاط جهان از این مجسمه ریشه دار در دفتر کار خود بهره می‌برند. آشکار است که این مجسمه با درونمایه‌ی عدالت  و بی‌طرفی مناسب‌ترین مجسمه و تزیین برای دفتر کار افرادی است که در بدنه دستگاه قضا فعالیت می‌کنند.

مجسمه الهه عدالت در چک